Basit Sürüş Teknikleri

Açık alanda araba sürmedikçe tecrübeli bir pilot haline gelemezsiniz . Kendinize boş pet şişelerle , tenekelerle basit pistler yapabilirsiniz . Bir kaç pist seti ile bir RC arabasını çeşitli virajlarda tanıyabilirsiniz .

OVAL PİST FİGÜRÜ 1
Bu figür iki nesne kullanarak yapabileceğiniz en basit figürdür . İlk bakışta araba sürmek için basit gelen bu figürde hızlı ve keskin dönüşler yapabilmeniz için bir miktar antreman yapmalısınız . İki yöndede aynı zamanları yapana kadar , saat yönünde ve ters saat yönünde antreman yapın . Bu figürü "8" antremanı yapmak içinde kullanabilirsiniz .

YOL FİGÜRLERİ
Pist 1 ve 2'yi bitirdikten sonra basit teknikleri öğrenmiş olucaksınız . Şimdi daha zor pistlere geçebilirsiniz . Bir kaç nesne kullanarak "T" ve "L" figürleri yapın  .Böylece yüksek sürat virajları , U dönüşlerini ve slalom virajları çalışabilirsiniz .

OVAL PİST FİGÜRÜ 2
İki ya da daha çok nesne kullanarak arabanızı isabetli bir şekilde döndürebilmek için kapılar yapabilirsiniz . Bunu oval pist figürü 1'den daha zor bulucaksınız . Başlangıçta araları geniş tutun ve zamanla aralığı 1 metreye kadar indirin . Yine iki yöndede antreman yapın .

ARABA TERS TARAFA MI GİDİYOR?
Eğer çaylak bir pilot ve RC arabalara alışık değilseniz araba size doğru geldiğinde arabanın ters yöne döndüğünü hissedebilirsiniz . Bu sorunu çözmek için kendinizi arabanın içindeymiş gibi düşünün . Bu basit antremanı yaptıktan sonra bu şekilde araba kullanmaya ve arabanızını daha hassas kontrol etmeye alışıcaksınız .

SÜRERKEN NERDEN BAKMALISINIZ ?
Arabanızı sürerken nereye baktığınız önemlidir . Karelerin görüş alanınızı oluşturduğunu düşünün. Görüşünüzü arabanızın biraz önüne koyun . Eğer direk arabaya bakarsanız ilerinizi daha geç görürsünüz . Bu yüzden virajlarda daha zor görünür .

Pistte Antreman
Açık alanda araba sürmek bir olay , ama kapalı bir pistte sürmek apayrı bir şey . Yarışmadığınız halde , sadece antreman yaparak bile sürüş tekniklerinizi , pilotajınızı geliştirebilirsiniz . Hatta tecrübeli pilotların arabaları ile yaptıkları değişik tekniklere şahit olabilirsiniz .

1. Viraj Alma Teknikleri
Arabayı düz sürmek için bir sürüş tekniğine ihtiyacınız olmamakla beraber arabanızın hızı kendi performansı ile sınırlıdır . Ama virajlarda sürüş tekniğiniz aynı performans arabaları sürseniz dahi sonucu etkiler . Özellikle hızlı yarışlarda viraj alma teknikleri çok belirleyici bir faktördür . Arabanıza alıştıktan sonra düzgün,hızlı ve dengeli viraj alma antremanları yapın .

“Yavaş-gir ve Hızlı-çık” virajlarda kontrol için altın kuraldır ve "Çık-gir-Çık" virajlarda nasıl dönüceğinizi tanımlar . Özetle hızınızı kontrol etmek için “Yavaş-gir ve Hızlı-çık” dönüşler için "Çık-gir-Çık" kurallarını kullanabilirsiniz .

“YAVAŞ-GİR VE HIZLI ÇIK” Nedir ?
Bu teknik viraja girmeden önce yavaşlamayı ve apexten sonra hızlanmayı gerektirir . Hızı azaltmadan viraja girme durumlarında araba virajı bitirmeden yavaşlamaya zorlanır böylece hız ve denge kaybeder . En kötü ihtimal arabanız spin atabilir veya pistin dışına çıkabilir . Bunlar virajlarda hızlanmak için çok geç kalmanızada sebep olabilir . Sonuç olarak “Yavaş-gir ve Hızlı-çık” virajları en hızlı almanın yoludur .

“ÇIK-GİR-ÇIK” Nedir ?
Bu teknik,şekilde gösterildiği gibi, bir virajı dış çizgiden iç çizgiye dönmeyi ve bu şekilde arabayı apexe(virajın normal dönüleceği nokta) en yakın biçimde sokarak akabinde viraj çıkışını dış çizgiden yaparak dönüş yarı çapını büyültmeyi sağlar . Virajın bütün genişliğini kullaranak normal virajı almaktan daha kolay bir biçimde dönüş yapabilirsiniz . Bu sayede arabanız ile daha hızlı dönüşler yapabilirsiniz .

*Dönüş noktanızı apexten sonra yapın

Bazı durumlarda,dönüş noktanızı apexten az bir miktar sonra yapmak size avantaj sağlıyabilir . Çünkü bu şekilde virajın son yarısında daha iyi hızlanabilirsiniz .

VİRAJIN SON YARISINDA Kİ HIZLANMA ÖNEMLİDİR
Gösterdiğimiz her iki teknikte amaç virajın son yarısında ilk yarısına göre daha fazla hız elde etmekti . Bu aracın ivmelenmesi ile yapılıcaktı . Virajın son yarısında hızlanan bir araba daha düzgün gidicek ve düzlüklerde daha maksimum hıza ulaşabilecektir . Bu presibin geçerli olmadığı istisnai tek yer ise hız düşürmenizi gerektirmeyen çok geniş yollar ve virajlardır .

PERFORMANSINIZ İYİLEŞTİĞİNDE , SÜRÜŞ ÇİZGİNİZ DEĞİŞİCEKTİR
Arabanızın son süratini modifiye ederek arttırdığınızda virajlara girerken daha fazla yavaşlamanız gerekicektir . Sadece hızda değil , sürüş karakteristiği , lastik tutunması ve bunlar gibi faktörlerde arabanızın sürüş çizg
isini etkiler.

SON VİRAJ ZİNCİRDE EN ÖNEMLİSİDİR
Sürekli virajlarda son viraj en önemlisidir . Zorlayıcı virajlarda , arabanızı öyle bir şekilde sürünki son dönüşü en kolay şekilde alsın . Böylece düzlüğe en hızlı şekilde çıkabilirsiniz .

KOMPLEX VİRAJLARI TEKMİŞ GİBİ DÜŞÜNÜN
Komplex virajları tek iç içe virajmış gibi düşünün. Değişik açılı virajları tek viraj alıcak şekilde geçebilirsiniz .

DÜZE YAKIN VİRAJLARDA İÇ ÇİZGİYİ ALIN
“Yavaş-gir ve Hızlı-çık” ve "Çık-gir-Çık" basit viraj alma teknikleri olmasına rağmen düze yakın virajlarda hızı düşürmenize çok az veya hiç gerek yok .Doğal olarak eğer uygunsa virajlarda iç çizgiyi almak daima avantajdır .

PİSTİ BİR BÜTÜN OLARAK DÜŞÜNÜN
Bir çok bireysel viraj için tavsiyler vermemize rağmen,bir pist virajlar ve düzlükler bütünüdür . Bu yüzden pisti bütün olarak düşünün ve turu bitirmek için düzgün bir yarış çizgisi seçin . Değişik çizgileri , antreman yaparak bulun . Antremanlarda tur sürelerinizi kısaltmak RC araba pilotluğunda size çok büyük bir ödül olucaktır .

2. İLERİ SEVİYE SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Sadece direksiyon ile değilde , bunu gaz ve fren ile kombine ederek bir çok viraj alma tekniği elde edilebilir . Çalışıp bu tekniklerde ustalaşınca virajları daha hızlı ve düzgün alabilirsiniz . 

4 TEKER KAYDIRMA
TBu teknik arabanın viraja girdiği sırada , frenleme esnasında arkadan kaydırma ile elde edilir . Arka tekerler dışarıya kaymaya ve arabanın burnu virajın içine yöneldiğinde direksiyonu düzeltip gaz verin . Tüm tekerler kayarak araba virajı alıcaktır . Bu teknik 4 çeker ve arkadan itişli arabalar için uygundur .

İÇERİ KAYDIRMA
Bu teknik sadece önden çekişli arbalara özeldir . Viraja düz girin , ardından gazı kesin ve aynı zamanda dönüşünüzü yapın . Arabanız hızla yön değiştiricektir . Düzeldiği zaman hızlanarak virajdan çıkın .

KONTRA DİREKSİYON
Bu terim virajın tersine direksiyonu çevirmek demektir . Eğer arabanız viraja çok hızlı girerse arka tekerler kaymaya başlar ve spin atmanıza neden olur . Bunu durdurmak için kaydığınız yönün tersine direksiyonu çevirin . Bu teknik virajlarda spin atmayı engellemek içindir ve size sıra kazandırmaya yaramaz .

UYGULANAN GÜCE GÖRE YÜK TRANSFERİ
Arabanız sabit bir hızda giderken yük ön ve arka tekerlere eşit olarak dağılır . Frenleme esnasında ön tekerlere daha fazla yük biner bu da daha keskin direksiyon tepkilerine neden olur . Bunun tersi hızlanmadır ve daha yavaş direksiyon tepkisine neden olur . 4 teker kaydırma ve içeri kaydırma teknikleri bu yük aktarımını kullanarak istenen viraj alma efektini verir .

.

YARIŞTAYMIŞ GİBİ ANTREMAN YAPIN
Bir yarış birden çok araba ile yapılır . Yarışmaya alışmak için yapabileceğiniz en iyi şey antremanlarınızı arkadaş grubunuz ile yapmaktır . Arabayı kendi halinizde mi sürdüğünüz yoksa yarış içinde mi sürdüğünüzü hissetmeniz çok önemlidir . Her nasıl oluyorsa pistin daha daraldığını ve istediğiniz çizgide gitmenin daha zor olacağını hissedeceksiniz . 

START
Bazı yarışların startları sonucu belirleyebilir . Ama her zaman hızlı bir çıkış avantaj olmayabilir . Bir çok kaza start ve ilk viraj arasında olur . Çünkü trafik çok kalabalık ve arabalar birbirlerine çok yakındır . Yarıştan önce arabanızın limitlerini bilmek ve startta ne yapıcağınıza karar vermek çok önemlidir .

VİRAJ ALIRKEN İÇ ÇİZGİYİ ALIN VE TAKİP EDİN
Virajlarda rakipleriniz ile savaşırken liderliği korumak veya kazanmak için iç çizgiyi alın .  İç çizgide olan rakibini geçmek zor olucaktır . Çünkü arabalar aynı çizgi üzerinde neredeyse aynı hızdadırlar . Sadece arabanız diğerlerinden daha hızlı olursa dıştan geçebilirsiniz . İç çizgiyi çok erken almaya çalışmak dönüşünüzü uzatır ve vakit hatta boşluk verdiğinizden sıra kaybedersiniz . Pistin dış tarafındaysanız rakibiniz içten alarak sizi kolayca geçebilir . Bunu önlemek için iç çizgiyi alın ve rakibinizin hızlanmasını geciktirin . Virajlarda iç çizgiyi almak ve takip etmek liderliği almak için altın kuraldır . Virajlarda birbirlerini geçmeler oldukça güzel görüntülere sebep olurlar ama bencilce sürmek kazalara ve hasara neden olup herkesin yarışını berbat edebilir .

RAKİPLERİNİZİ NASIL GEÇMELİSİNİZ ?
Bir başka arabayı geçmek için bir çok fırsat bulabilirsiniz . Bir düzlük tabiki en güvenlisidir . Bir arabayı arkasına çok yaklaşarak geçmeye çalışmak tehlikelidir . Bir arabayı geçmeye karar verdiğinizde bir an önce ufak bir direksiyon hareketi yapın ve geçin . Daha boş olan taraftan geçmeyi tercih edin . Eğer iki taraftada eşit boşluk varsa bir sonraki virajı ve çizginizi düşünerek seçimizinizi yapın .

Bir arabayı virajda geçmek düzlükte geçmek ile karşılaştırıldığında tabiki daha tehlikelidir . Geçmeye çalıştığınız arabanın pilotu kontrolde tecrübeli değilse büyük ihtimal bir kaza yaparsınız . Geçişleri daha kolay yapmak için rakip arabanın daha içine geçin ve viraj çıkışında geçmeye çalışın . Arabanız çok çok daha hızlı olsa bile dış çizgiden bir başka arabayı geçmek çok zordur .

ARABANIZ KONTROLÜ KAYBEDERSE
Eğer arabanız bir başka arabaya çarpıp kontrolü kaybederseniz gazlamayı azaltın . Eğer kontrolü direksiyon ile yeniden kazanmaya çalışırsanız daha kötü bir duruma düşebilirsiniz . Arabanız kontrole girmeden ve yavaşlamadan hızlanmaya çalışmayın .

Bu yazı Tamiya USA sitesinden İngilizce olarak alınmış , Arman tarafından tercüme edilmiştir .

A2 ehilyeti,A2 ehliyet sınavlar,ehliyet sınav sonuçları,sürücü kursu sınavları,direksiyon kursları
B ehilyeti,B ehliyet sınavlar,ehliyet sınav sonuçları,sürücü kursu sınavları,direksiyon kursları
D ehilyeti,D ehliyet sınavlar,ehliyet sınav sonuçları,sürücü kursu sınavları,direksiyon kursları
E ehilyeti,E ehliyet sınavlar,ehliyet sınav sonuçları,sürücü kursu sınavları,direksiyon kursları
H ehilyeti,H ehliyet sınavlar,ehliyet sınav sonuçları,sürücü kursu sınavları,direksiyon kursları
H ehilyeti,H ehliyet sınavlar,ehliyet sınav sonuçları,sürücü kursu sınavları,direksiyon kursları
Espower Bilişim Sürücü Kursu Scripti V1
Tasarım ve Kodlama
Espower Bilisim